Veiligheid medicatieverstrekking bij VieCuri naar hoger niveau

VieCuri Medisch Centrum heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in onder meer het traject tot renovatie van de locatie Venlo, de invoering van het nieuwe Elektronisch PatiëntenDossier en versterking van de ICT-infrastructuur en -apparatuur.

 

Volledig geïntegreerd elektronisch medisch systeem

In 2014 is VieCuri overgestapt op het nieuwe Elektronische PatiëntenDossier van Chipsoft. Parallel hieraan zijn stappen gezet op weg naar stabilisatie en vernieuwing van de ICT-infrastructuur. In deze veranderslag zijn tevens de koppelingen met de daarbij aansluitende nieuwe apparatuur gerealiseerd. Resultaat in 2015 is een volledig geïntegreerd elektronisch medisch systeem dat de kwaliteit van de patiëntenzorg ten goede komt door een optimale registratie en communicatie van gegevens.

 

Optimaal gebruikersgemak

In verband met de aanscherpingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg rondom het verwezenlijken van het closed-loop proces voor medicatietoediening stond het VieCuri voor een uitdaging. De traditionele medicijnwagens voldeden niet meer aan de mate van beveiliging en controle die tegenwoordig nodig is. Bovendien waren de beeldschermen van de laptops te klein om te voldoen aan de vereisten van de toedienregistratie in Chipsoft. Dit heeft erin geresulteerd dat de traditionele medicijnwagen met laptops plaats moesten maken voor 34 moderne Computer On Wheels (COW) met medicatieboxen.

VieCuri_Ruth Beterams Janssen (3)_LoRes.JPG

Bij het selectietraject waren Managers Verpleegafdelingen, Verpleegkundigen, Afdeling ICT en Afdeling Inkoop van het VieCuri betrokken. Een belangrijk eis in de selectieprocedure was dat de verpleging zelf op ergonomische wijze met de medicijnwagen moest kunnen werken. Daarnaast had de ICT-afdeling van VieCuri de eis gesteld dat het systeem door hen gefaciliteerd werd. ‘Verpleegkundigen op de snijdende en beschouwende verplegingsafdelingen van het VieCuri hebben vervolgens diverse demo-modellen beoordeeld en de COW van LogicalXL als één van de beste geselecteerd. De gebruiksvriendelijke bediening, de ergonomische en afdelingsspecifieke indeling van de medicatiebox, de wendbaarheid van de COW en de elektrisch bedienbare lift voor het instellen van de juiste werkhoogte gaven de doorslag’; vertelt Dionne Boks, Projectmanager bij VieCuri. ‘Daarnaast heb ik LogicalXL ervaren als een echt prettige partner om mee samen te werken. Want ook als we met onorthodoxe vragen kwamen, kwam LogicalXL met een oplossing’.

 

Omdenken verpleegkundigen: inhaalslag op medicatieverstrekking

Met het oog op patiëntveiligheid en medicatieveiligheid in het bijzonder was de verandering ingrijpend voor de manier van werken voor de verpleegkundigen. Zo heeft de traditionele medicijnwagen plaats gemaakt voor moderne Computer On Wheels (COW). 

Omdenken.png

Doordat de medicatiebox van de COW een beperktere ruimte heeft dan de traditionele medicijnwagen, betekende dit dat de verpleegkundige moest gaan omdenken. Ze moest heel kritisch gaan kijken naar het proces van medicatieverstrekking; immers ze kan in de COW veel minder meenemen en de medicatie dient klaar gemaakt te worden in de medicijnkamer. Kortom de verpleegkundige moest zich de vraag stellen ‘Wat neem ik mee en wat heb ik echt nodig?’

Martien Massoeurs, Manager Bedrijfsvoering, beaamt dat het nieuwe proces van medicatietoediening een ingrijpende verandering was op de manier van werken voor de verpleegkundigen. Maar het intuïtieve bedieningsgemak, het soepele rijgedrag en de medicatieveiligheid van het systeem maakten dat het door de verpleegkundigen snel werd aanvaard.“De mogelijkheid om de COW uit te breiden met accessoires en de medicatiebox naar de wensen van de diverse afdelingen in te richten, zelfs nadat ze al een aantal weken in gebruik zijn, maakt dat we blij zijn met deze nieuwe medicatiewagens. Bijkomend voordeel is dat we geen verlopen voorraden hebben, doordat de verpleegkundige minder medicatie mee kan nemen. Dit betere voorraadbeheer levert een besparing op voor VieCuri.

 

Flexibele ICT met innovatief HotSwap accusysteem

Niet alleen de medicatieverstrekking maar ook de ICT komt van heel ver’; vertelt Hans Bijsmans, RVE manager Automatisering bij het VieCuri. ‘Met de traditionele medicijnwagens die voorzien waren van laptops kreeg onze afdeling klachten over de uitval van systemen bij de overgang naar andere afdelingen. De enige mogelijkheid om dit op de lossen was om het beleid van ICT aan te passen. In het kader van standaardisatie hebben we een nieuw type werkplek geselecteerd speciaal voor deze doeleinden, zodat de verpleegkundige qua ICT-apparatuur altijd dezelfde werkplek heeft. 

UMCG_M38RX met Circadian accu's_accu op COW plaatsen.jpgWe hebben bewust gekozen voor een COW-leverancier die het mogelijk maakt om de door ons gewenste ICT-apparatuur erop te monteren, zodat wij flexibel zijn in onze keuze en niet gebonden zijn aan een systeem.’ De medische PC’s op de COW zijn afkomstig van een andere leverancier. Doordat deze geen ingebouwde accu hebben was een externe accu nodig. Het innovatieve flexibele accusysteem van LogicalXL bood de oplossing.‘In de praktijk blijkt het een praktisch los accusysteem te zijn met vele mogelijkheden. Vooralsnog sluit de verpleging, als zij klaar zijn met de werkzaamheden, de COW aan op het 230V netspanning. Maar met dit systeem zijn we voorbereid op een werkwijze waarbij we HotSwap accu’s kunnen wisselen. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit van de COW en het optimale samenspel met LogicalXL worden we op de ICT-afdeling geconfronteerd met minimale storingen”, aldus Hans Bijsmans.

 

Over VieCuri

VieCuri is hét medisch centrum voor Noord-Limburg en behoort tot de 28 Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) van Nederland. VieCuri heeft meer dan 3.000 medewerkers in dienst en heeft ziekenhuislocaties in Venlo en Venray. Daarnaast zijn er regiopoli’s in Horst, Peel en Maas en Reuver. Per jaar worden meer dan 175.000 patiënten behandeld.

Copyright © 2015 LogicalXL B.V. | Sitemap