Spoed Interventie Team blij met SIT-kar

Ademhaling, luchtwegen, bloedsomloop, bewustzijn en lichaamstemperatuur zijn de belangrijkste vitale functies van het lichaam.Patiënten met bedreigde vitale functies hebben passende zorg nodig.

Het Spoed Interventie Team van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, onderdeel van Santiz, levert met hun SIT-kar een belangrijke bijdrage aan de kans op overleving voor de patiënt.

 

IC-opname voorkomen

Een vitaal bedreigde patiënt kan alarmsignalen afgeven waardoor vroegtijdige identificatie mogelijk is. Om uitval van één of meerdere vitale functies te herkennen werkt het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, onderdeel van Santiz, met de Early Warning Scorelijst.

Om de EWS-score te bepalen worden hartslag, bloeddruk, ademhalingsfrequentie, temperatuur en bewustzijn gecontroleerd en ingevuld in het EPD. Is de score boven een bepaalde waarde of heeft de verpleegkundige een ‘niet-pluisgevoel’, dan wordt het Spoed Interventie Team (SIT) opgeroepen.

Zodra de oproep bij het Spoed Interventie Team binnenkomt zijn zij binnen 10 minuten ter plaatse met hun SIT-kar. Op deze kar zitten alle benodigdheden voor beperkte diagnostiek en interventie. Het SIT-team bestaat bij het SKB uit IC-verpleegkundigen, Arts acute zorg, Intensivisten en SEH-artsen. Zij zijn speciaal opgeleid om de situatie van een vitaal bedreigde patiënt te beoordelen en de kans op overleving te verhogen. Samen met de verpleegkundige van de afdeling wordt de situatie van de patiënt beoordeeld en doen zij aanvullende diagnostiek als dit nodig is. De arts neemt contact op met de hoofdbehandelaar en er wordt besproken wat de vervolgstappen zijn.

Vroegtijdige interventie kan IC-opname voorkomen of juist zorgen dat de patiënt in een vroeg stadium naar de IC wordt overgeplaatst. Het doel is om ziekenhuisopname te verkorten en/of ernstige levensbedreigende complicaties te voorkomen.

 

Multifunctionele COW doet dienst als SIT-kar

‘Wij hadden een verrijdbare verbandkast als SIT-kar, maar deze voldeed niet”, vertellen de IC-verpleegkundigen Henk Oortgiese (foto: links), Eric Spaargaren (foto: rechts) en Irma Winkelhorst. “Met afgunst keken wij naar de medicatiewagens (MOW) die in ons ziekenhuis in gebruik zijn. De medicatiebox, die onderdeel uitmaakt van de medicatiewagen, zou ideaal zijn om ons materiaal in op te slaan en met de computer zouden we direct toegang hebben tot het EPD. Helaas was er niet voldoende budget beschikbaar om een nieuwe MOW aan te schaffen, daarom hebben we in samenspraak met de Technische Dienst een visitewagen (COW) geschikt gemaakt als SIT-kar”.

“Op de SIT-kar zit een patiëntenmonitor, zuurstof, een koffer met SIT-benodigdheden en natuurlijk de computer waardoor we direct toegang hebben tot het EPD. Op deze manier hebben we alles bij de hand wat nodig is bij een SIT-oproep. Echter het belangrijkste is dat we een complete SIT-kar hebben die ook qua formaat goed is.

De SIT-kar is mobiel en makkelijk wendbaar, waardoor we direct naast het bed de gegevens kunnen invoeren in het EVD zodat we dit niet meer achteraf hoeven te doen. Verder kan een vitaal bedreigde patient met behulp van de Philips X2 transportmonitor op de COW bewaakt vervoerd worden. Er gaan geen gegevens verloren. Al met al een toepassing van de COW waar we erg blij mee zijn.” Het Spoed Interventie Team is sinds de ingebruikname van de complete en zeer wendbare SIT-kar al meerdere keren uitgerukt.

 

Conclusie

Dankzij het Spoed Interventie Team en hun complete en zeer wendbare SIT-kar wordt een IC-opname voorkomen of wordt ervoor gezorgd dat de patiënt in een vroeg stadium naar de IC wordt overgeplaatst. Hierdoor wordt de ziekenhuisopname verkort en/of ernstige levensbedreigende complicaties voorkomen.