Meer tijd voor de cliënt op de revalidatieafdeling dankzij mobiel werken

Bij Antonia in Terborg, het verpleeg- en revalidatiecentrum van Azora, houdt de cliënt zelf de regie over de dagindeling en is hij/zij medeverantwoordelijk voor het eigen herstelproces. Om de cliënt optimaal bij het herstelproces te betrekken wordt het zorgdossier samen met de cliënt ingevuld op een mobiel apparaat. Cliënten en verpleegkundigen zijn enthousiast over deze digitale manier van werken.

 

Cliëntgerichte communicatie

Op de revalidatieafdeling van verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg verblijven cliënten voor een kortere periode om te herstellen van bijvoorbeeld de gevolgen van een beroerte of na een operatie. Ook verblijven er cliënten met een hoog complexe indicatie. Vanuit de gedachtengang dat de cliënt zoveel mogelijk zelf de regie heeft, is de revalidatieafdeling dit jaar volledig gemoderniseerd.

Waar cliënten eerst een kamer deelden met anderen, hebben alle cliënten nu de beschikking over een eenpersoonskamer. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het revalidatiecentrum in vervulling. Doordat er meer privacy is, kunnen de vragen van cliënten direct beantwoord worden en kunnen de cliënten in hun eigen tempo verzorgd worden. Dit geeft de cliënt meer grip op zijn situatie en zorgt voor een optimale communicatie tussen de cliënt en de verzorgende e/o verpleegkundige.

 

Zorgvuldige keuze

Bij Azora wordt het zorgplan samen met de cliënt opgesteld in het elektronisch zorgdossier. Waar vroeger de verpleegkundigen de informatie voor het zorgdossier verwerkten op de zusterpost, is het gezien de wetgeving noodzakelijk geworden dat de informatie in samenspraak met de cliënt genoteerd wordt.

Azora_Antonia Terborg_ revalidatieafdeling mobiele werkplek COW

Azora had al geruime tijd ervaring opgedaan met digitaal werken op de iPad. ‘Omdat digitaal werken meer vraagt dan het actualiseren van het zorgdossier is er bewust gekozen voor verrijdbare computers, de Computers On Wheels (COW)’, vertelt Wilma Ratering, initiatiefnemer en locatiemanager van Antonia. ‘Dankzij de gebruiksvriendelijke COW kan de verpleegkundige het volledige computernetwerk raadplegen. Bovendien is het  beeldscherm op de COW een stuk groter dan het beeldscherm van de iPad, hierdoor is de cliënt beter in staat om samen met de verpleegkundige doelen te formuleren in het zorgplan en deze te actualiseren’.

Bij Azora worden investeringen gedaan vanuit de visie dat de materialen die zij aanschaffen de zorg en de dienstverlening dienen te ondersteunen. Daarom is Elsemieke Westerman, verpleegkundige op de revalidatieafdeling met als specialisatie stoma, als projectleider aangesteld. Zij is het immers die dagelijks met de COW moet werken. Samen met collega verzorgenden heeft zij de marktoriëntatie gedaan en diverse COWs op de afdeling getest. ‘De kwaliteit van de COW en de persoonlijke benadering van LogicalXL hebben de doorslag gegeven’, vertelt Elsemieke (foto).

 

Enthousiaste cliënten en verpleegkundigen

Inmiddels rijden er twee COWs rond op de revalidatieafdeling in Terborg. ‘Doordat de computer nu verrijdbaar is naar de cliëntenkamer, kunnen wij het zorgdossier bijwerken in het bijzijn van de cliënt’, vertelt Elsemieke. ‘We zijn nu veel meer een-op-een met de cliënt bezig en kunnen elke cliënt afzonderlijk de aandacht geven die hij/zij verdient. Ook mijn collega’s op de revalidatieafdeling zijn enthousiast. Er zijn zelfs al nieuwsgierige collega's van andere afdelingen die benieuwd zijn naar de COW’, lacht ze. 

 

Over Azora

Azora is een zorgorganisatie werkzaam in de Achterhoek. Met 8 locaties in 2 gemeenten (Oude IJsselstreek en Montferland), Thuiszorg en het Advies- en behandelcentrum biedt Azora de best mogelijke zorg aan haar bewoners en cliënten. In haar relatie met de cliënt zijn de keuzes en de mogelijkheden van de cliënt en zijn sociaal netwerk leidend. Bij Azora  weten ze met gepassioneerde medewerkers deskundigheid perfect te combineren met warme aandacht. Azora staat met haar locaties midden in de gemeenschap en zijn een goede buur, dat is de kracht van Azora