• Home
  • Referenties
  • Doordachte medicatielogistiek zorgt voor medicatiekostenbesparing

Einde aan medicijnverspilling dankzij doordachte medicatielogistiek

 

Medicatieproces Medicatielogistiek LogicalXL

Het medicatieproces bestaat uit een keten van activiteiten waaronder; voorschrijven, medicatiebewaking, distributie en toediening van geneesmiddelen. Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), met vestigingen in Almelo en Hengelo (Ov), stapte met hulp van LogicalXL over op een nieuwe medicatielogistiek. Hiervoor werden Computer On Wheels met medicatiebox en Medicatietransportwagens geleverd. In de praktijk blijkt dat de investering hiervoor in enkele jaren is terugverdiend.

 

VAN PAPIER NAAR EVS

Toen Ziekenhuisgroep Twente overstapte over op geautomatiseerde receptverstrekking, wat dat ook het moment om de bestaande werkwijze onder de loep te nemen. Er bleken enorme voorraden te zijn in de afdelingsmagazijnen. Daarnaast werden er aangebroken verpakkingen aangetroffen waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken. De conclusie was duidelijk: de bestaande werkwijze was aan vernieuwing toe. Daarom stapt ZGT, met hulp van LogicalXL, over op geautomatiseerde receptverstrekking.

Livegang HiX ZGT

Om geautomatiseerde receptverstrekking mogelijk te maken werden er Computer On Wheels (COW) met medicatieboxen (MOW) van het Amerikaanse merk Capsa/Rubbermaid gekocht bij LogicalXL. Op deze mobiele werkplekken kunnen verpleegkundigen het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) raadplegen, dat gekoppeld is aan het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). 

“LogicalXL dacht actief mee met de logistiek van de medicijnen van de ziekenhuisapotheek naar de verschillende verpleegafdelingen in het ZGT”, vertelt ziekenhuisapotheker Michiel Damhof van Ziekenhuisgroep Twente. “Als je van de ene op de andere dag overstapt van het vertrouwde doktersrecept op papier, naar een volledig nieuw elektronisch gestuurd systeem, dan moet je het perfect faciliteren voor alle mensen die ermee moeten werken. Dat is hier gelukt!”

 

DOORDACHTE MEDICATIELOGISTIEK

In overleg met artsen, verpleegkundigen en ziekenhuisapotheker koos ZGT voor de oplossing van LogicalXL. “Op advies van LogicalXL zijn de transferwagens met de medicijnen voor de bevoorrading van de afdelingen aangepast”, vertelt Michiel Damhof, ziekenhuisapotheker van ZGT. “We werken nu met medicatiecassettes die geplaatst kunnen worden in de Medicatie On Wheels (Computer On Wheels met medicatiebox). De kwaliteit van dienstverlening is er met de invoering van de geautomatiseerde receptverstrekking op vooruit gegaan. Er worden minder fouten gemaakt en de werkdruk voor de verpleging is afgenomen. Verder is de medicatieverspilling drastisch verminderd. Veel medicijnen die om logistieke redenen niet op de juiste plek terechtkwamen, werden eerder nog weggegooid.”

Binnen het nieuwe systeem beschikt de verpleging niet meer over grote ‘eigen’ voorraden medicijnen op de afdeling. Apothekersassistenten van de Klinische Farmacie hebben het voorbereidende werk overgenomen. Vanuit de centrale apotheek vullen zij de LogicalXL medicatietransportkarren, die voorzien zijn van  patiëntgebonden medicatielades, met nauwkeurig afgemeten hoeveelheden medicijnen voor de verschillende afdelingen. Deze medicatielades zijn uitwisselbaar met de Medicatie On Wheels (MOW), waarmee de verpleging de medicatierondes langs de bedden loopt.

 

MEDICATIEKOSTENBESPARING

Het nieuwe medicatieproces vergt een logistieke aanpassing omdat de verpleging niet meer beschikt over ‘eigen’ voorraden medicijnen in de afdelingsmagazijnen/medicijnkamers. Echter, dankzij deze nieuwe medicatielogistiek wordt de verspilling van medicijnen tegengegaan. Veel medicijnen die om logistieke redenen niet op de juiste plek terechtkomen, werden in de oude situatie namelijk weggegooid.

“De verspilling bij Ziekenhuisgroep Twente is dankzij de automatisering en de nieuwe medicatielogistiek teruggebracht van circa acht naar minder dan één procent”, vertelt Michiel Damhof. “Daarmee besparen we tenminste € 350.000 op jaarbasis. Dit bedrag kan oplopen tot € 1.000.000,- per jaar als we alle neveneffecten ook meetellen.”

 

OVERGANG NAAR HIX
Bij ZGT staat patiëntveiligheid voorop, ook bij de overgang naar een nieuw elektronisch dossier het HiX. Dit vroeg om een gedegen projectaanpak en uitstekende voorbereiding. Dankzij HiX kunnen zorgverleners patiëntinformatie te allen tijde inzien: medische computer,  computer on wheels en medische tablets. Middels moderne en betrouwbare ICT-voorzieningen bereikt ZGT haar ambitie: de best mogelijke zorg bieden. 

 

NIEUWSTE ONTWIKKELING

LogicalXL beursteam 2018_LoRes.JPG

De praktijk leert dat deze doordachte medicatielogistiek een medicatiekostenbesparing oplevert voor ziekenhuizen. Daarom heeft LogicalXL onlangs de medicatietransportkar gerestyled, zodat deze qua design beter aansluit bij de ‘look and feel’ van de Medicatie On Wheels. Het is zelfs mogelijk om deze nieuwe medicatietransportkar in de kleuren van uw ziekenhuis te leveren. In de medicatietransportkar kunt u, net als bij de MOWs, naar hartenlust combineren met medicatielades in diverse afmetingen. Op de Zorg & ICT 2018 heeft LogicalXL deze nieuwe medicatietransportwagen (foto rechts) gepresenteerd aan het publiek.

 

Meer weten?

Wil jij weten of het tegengaan van medicijnverspilling ook het begin van kostenbesparing is bij jouw ziekenhuis? In alle opzichten denkt LogicalXL graag met je mee. Sinds 2006 maken wij zorgprocessen effectiever. Lees bijvoorbeeld ook de referentiecase van VieCuri Medisch Centrum op onze website. Hier moesten verpleegkundigen gaan omdenken om uiteindelijk te besparen op medicatiekosten. Neem contact met ons op, wij vertellen je geheel vrijblijvend graag meer.

 

LogicalXL LEAN Medicatieproces nieuwsbrief teaser.png

Gratis whitepaper ontvangen?

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan het ziekenhuisbudget. Maar hoe kun je kosten besparen en veiligheid verhogen met een doordacht medicatieproces? In deze whitepaper aandacht voor:

  • Medicijnverspilling vs medicatielogistiek
  • Closed-loop medicatieproces

Vraag nu deze gratis whitepaper aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2015 LogicalXL B.V. | Sitemap