Patiëntoverdracht aan bed bij Meander Medisch Centrum

Overdracht bed MeanderMC LogicalXL.jpg

Patiënten worden bij Meander Medisch Centrum in Amersfoort op eenpersoonskamers met eigen sanitair verpleegd. Met de komst van de Computer On Wheels ging voor het ziekenhuis een lang gekoesterde wens in vervulling; de patiëntoverdracht aan bed.  Nieuwsgierig hoe dit in de praktijk werkt, gaan we op bezoek bij Meander Medisch Centrum.

 

Wens om te registeren aan de bron

Voor de nieuwbouw lagen er op de oude locaties gemiddeld 4 patiënten op zaal, nu in ons nieuwe ziekenhuis liggen de patiënten op eenpersoonskamers. Hierdoor ervaren de patiënten meer comfort en privacy. Omdat dienstoverdracht een essentiële schakel is in de veiligheid en continuïteit van de zorg voor patiënten wilden wij gaan overdragen bij de patiënt”; vertelt Hendrika Schouten, senior verpleegkundige bij Meander Medisch Centrum.

  

Werkwijze patiëntoverdracht aan het bed

“Omdat we wilden registreren bij de bron was de komst van een EPD en een verrijdbare computers een belangrijke randvoorwaarde”; vertelt Hendrika. Als de ene verpleegkundige de andere aflost, is de overdracht niet meer achter gesloten deuren, maar bij de patiënt op de kamer. In 2 minuten checken de twee verpleegkundigen samen de informatie over de patiënt in het EPD dat toegankelijk is via het beeldscherm op de Computer On Wheels (COW) en controleren zij samen de pompstanden en andere aangesloten medische apparatuur. Eventueel kan de patiënt zelf nog extra informatie eraan toevoegen en direct vragen stellen. Hierdoor ervaart de patiënt meer grip op zijn/haar situatie en vergroot het de betrokkenheid bij de behandeling.

 

COW of medische tablet?

De COW wordt de kamer van de patiënt ingereden. Dat het beeldscherm het zicht op de patiënt belemmerd wordt door niemand als hinderlijk ervaren. “We hebben geprobeerd om met tablets over te dragen, maar in de praktijk blijkt dat de verslaglegging op een tablet niet ideaal is omdat je niet alles goed kan zien op een klein scherm. Alleen bij een patiënt die geïsoleerd verpleegd wordt kom ik liever met een medische tablet, omdat die sneller te reinigen is dan een hele COW. Het werken met de tablet is nog volop in ontwikkeling. De kracht van patiëntoverdracht aan het bed ligt in de combinatie: registreren en inzicht aan de bron met een wendbare COW die goed elektrisch in hoogte is te verstellen”; benadrukt Hendrika.

 

Meer lopen en anders communiceren

Voor de nieuwbouw lagen er op de oude locaties gemiddeld 4 patiënten op zaal. Nu in het nieuwe ziekenhuis, moet een verpleegkundige vijf kamers inlopen om hetzelfde aantal patiënten te zien. “Voor ons als verpleegkundigen betekent het meer lopen”; lacht HendrikaDoordat patiënten op eenpersoonskamers liggen betekent het ook dat er minder controle en overzicht is van verpleegkundigen. Als de verpleegkundige vroeger met een patiënt bezig was op zaal kon hij/zij tegelijkertijd de andere patiënten in de gaten houden. Nu betekent het dat er geen sociale controle meer is van zaalgenoten, die de verpleging kunnen waarschuwen als het met iemand niet goed gaat. Daarom communiceren verpleegkundigen anders met patiënten en maken ze concrete afspraken; “Kan ik nu iets voor u doen, want ik ga aan de slag bij een andere patiënt” en “U moet mij bellen als er iets is, want ik zie en hoor u niet”.

 

Tegenstanders zijn voorstanders geworden

Om de patiëntoverdracht aan het bed mogelijk te maken is er bij Meander eerst een werkgroep samengesteld met voor- en tegenstanders. Het bleek dat tegenstanders het eng vonden om zonder dossierkennis naar de patiënt te gaan en om in het bijzijn van de patiënt het werk over te dragen. Want dan moet je transparant zijn in je zorgverlening. Toegeven dat je er bijvoorbeeld niet aan toe bent gekomen om met mevrouw te gaan lopen. 

In de praktijk blijkt dat verpleegkundigen de patiëntoverdracht lang niet zo eng vinden als ze eerst gedacht hebben. Doordat verpleegkundigen direct hun dienst beginnen met de patiëntoverdracht, worden er geen dossiers meer vooraf gelezen en horen ze geen overdracht meer van collega’s. Ze komen nu als de nieuwe verpleegkundige blanco binnen bij de patiënt en zijn niet belast met vooroordelen en irrelevante informatie. Samen met de collega checken ze aan het bed het EPD en de aangesloten medische apparatuur. Hierdoor gaat de collega uit de vorige dienst met een gerust gevoel naar huis, want de verpleegkundige uit de late dienst heeft nu de verantwoording voor de patiënt. Door de overdracht aan het bed te doen kan de verpleegkundige mevrouw uitleggen dat ze er niet aan toegekomen is om met haar te gaan lopen en dat haar collega het van haar overneemt. Hierdoor wordt ruis voorkomen.

Doordat de patiëntoverdracht slechts 2 minuten per patiënt in beslag neemt zijn verpleegkundigen vaak op tijd klaar met hun dienst, zodat ze op tijd naar huis kunnen gaan of toch nog even langs die ene patiënt kunnen lopen die nog even een sociaal aandachtsmoment nodig heeft. Bovendien blijkt dat verpleegkundigen de emotie van de werkdag ventileren bij hun collega’s aan het einde van de dienst na de overdracht, waardoor dit nu een socialer moment is geworden.

Na ruim een jaar de patiëntoverdracht aan het bed te doen, blijkt dat de weerstand voor 90% is verdwenen. De verpleegkundigen die fulltime werken waren er eerder aan gewend dan de parttimers. Ook speelde leeftijd mee in het proces van acceptatie. Zo waren jongere verpleegkundigen sneller geneigd om deze nieuwe manier van werken te omarmen.

 

Patiëntervaring

Het voordeel voor de patiënt is dat hij/zij ziet welke verpleegkundige de dienst overneemt en hoort welke informatie wordt overgedragen. Eventueel kan de patiënt zelf nog extra informatie aan toevoegen en direct vragen stellen. Het geeft de patiënt meer grip op zijn/haar situatie en het vergroot de betrokkenheid bij de behandeling.

In het begin was de  patiëntoverdracht aan het bed op enkele afdelingen van Meander, maar al snel werd het een echte hype. Patiënten twitterden “Goed dat ze in Meander aan bed overdragen” en “Meer inzicht in mijn behandeling”. Al snel kregen andere afdelingen vragen waarom er nog niet werd overgedragen aan het bed. Het duurde dan ook niet lang tot het ziekenhuisbreed werd geïmplementeerd, met uitzondering van de dagbehandeling en sommige specialty’s. Doordat de COW voorzien is van een computer en een beeldscherm komt het zelfs voor dat verpleegkundigen bij Meander het programma Google Translate opstarten om te kunnen communiceren met een anderstalige patiënt.

 

Conclusie

Patiëntoverdracht aan het bed blijkt goed te implementeren, zolang voor- en tegenstanders worden betrokken bij het project. Eenmaal ingevoerd blijkt dat het de patiëntveiligheid verhoogt zonder dat dit extra zorgtijd kost. Het initiatief verhoogt de zorgkwaliteit, er is een extra contactmoment  en de patiënt ervaart meer regie. Ook de verpleegkundigen ervaren de nieuwe werkwijze als prettig, duidelijk en efficiënt. Bovendien blijkt dat ze het werk niet/minder mee naar huis nemen. Dus een win/win-situatie voor alle partijen! 

 

Meer weten?

Bent u benieuwd of patiëntoverdracht aan het bed ook een succes kan worden in uw zorginstelling? In alle opzichten denkt LogicalXL graag met u mee. Sinds 2006 maken wij zorgprocessen effectiever en waarborgen wij deze. Kijk voor meer informatie gerust rond op onze website, lees bijvoorbeeld ook de referentiecase van verpleeg- en revalidatiecentrum van Azora, meld u aan voor onze inspirerende gratis kwartaal nieuwsbrieven of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Als u meer wilt weten over de patiëntoverdracht aan het bed met de Computer On Wheel, bijvoorbeeld voorzien van een krachtige medische PC of met een zorgproof medische tablet vertellen wij u graag meer.

LEAN Overdracht aan bed realiseren.png

 

Gratis whitepaper?

Liever eerst de gratis whitepaper "LEAN overdracht aan het bed" ontvangen? Vraag deze nu aan

 

 

 

 

 

Copyright © 2015 LogicalXL B.V. | Sitemap